Poznávání Sardínie
Délka zájezdu: 8dní
Termíny a ceny naleznete zde.
1. den: Praha - Olbia
Odlet z Prahy v poledne, přílet do Olbie odpoledne, vyzvednutí vozu na letišti a přesun do hotelu. Nocleh.
2. den: Olbia – Alghero
Přejezd do Alghero. Doporučujeme jet buď přes jezero Lago di Liscia – idylická krajina, nebo přes přístavní městečko Castelsardo (případně oboje). Povinná je cesta k městu Tempio Pausania, které leží uprostřed zelených lesů korkových dubů. Ubytování v Alghero – středověké město je stylovou změtí úzkých uliček a živých náměstíček.
3. den: Alghero – Isola Asinara – Alghero
Dnes doporučujeme celodenní výlet lodí z Porto Torres (hezké přístavní městečko) nebo ze Stintino na Isola Asinara, kde jsou zbytky vězení a také nádherné moře a písečné pláže. Žije zde také bílý osel, který nikde jinde nežije. Nocleh v Alghero.
4. den: Alghero – Arborea
Dnes přejezd po pobřeží přes Bosa (barvotiskové krásné centrum Bosy tyčící se nad řekou Temo nabízí pestrou podívanou). Na oběd se doporučujeme stavit v Santu Lussurgiu. Dále doporučujeme zastávku u starověkých komplexů Nuraghe Losa a Santa Cristina. Pokračujete přes San Salvatore – vesnice jako ze spaghetti westernu až do Arborea – zde nocleh.
5. den: Arborea – Cagliari
Pokračujete na jih, cestou doporučujeme zastávku na Costa Verde a krátkou procházku po pobřeží, pokochejte se dunami Spiaggia della Piscinas. Zastavte se také u jeskyně Grotta di San Giovanni. Přes hornické město Iglesias dojedete až do Cagliari – zde doporučujeme návštěvu labyrintu II Castello a pestré čtvrti Marina. Vykoupat se můžete na pláži Poetto. Nocleh mimo město v Monte Nai.
6. den: Cagliari
Volný den v oblasti.
7. den: Cagliari – Olbie
Celodenní cesta zpět na sever do Olbie (4,5h jízdy bez zastávek). Doporučujeme jet přes Ulassai s krásnými údolími, horskými úbočími a zalesněnými svahy. Ve vesnici Orgosolo z šedého kamene uvidíte zvláštní politické graffiti. Doporučujeme zastávku v Cala Gonone s úchvatným pobřežím a mořskou jeskyní, kde se můžete vykoupat na odlehlých plážích s průzračnou vodou. Dojezd do Olbie a nocleh.
8. den: Olbie
Dopoledne ještě možnost nákupů a prozkoumání okolí Olbie. Po obědě vrácení vozu na letišti a odlet do Prahy.
Nevyhovuje vám tento program?
Rádi vám ušijeme zájezd na míru.
varianta bez průvodce (individuálně)
Termín
flexibilní |
Počet dní 8 |
Min. počet osob:
2 |
Cena za osobu od*
33 300 Kč |
|
*cena se odvíjí od aktuálních cen na konkrétní termín
Cena zájezdu zahrnuje:
- Přímé letenky Praha-Olbia-Praha vč. všech poplatků a 1x odbavaného zavazadla / os.
- Ubytování na 7 nocí v 3* hotelech, dle dostupnosti
- Pronájem auta kategorie Economy na celou dobu pobytu včtetně komlexního pojištění bez spokuúčasti
- Vypracování programu
- Pojištění CK proti úpadku
Cena zájezdu nezahrnuje:
- Komplexní pojištění včetně pojištění storna
- Stravu
- Vstupy
- Za příplatek pronájem auta vyšší kategorie
- Za příplatek prodloužení pobytu
Itálie
Úvod:
Itálie se nachází na Apeninském poloostrově v jižní Evropě. Ze severozápadu sousedí země s Francií, ze severu se Švýcarskem a Rakouskem, z východu se Slovinskem. Oficiální název země je Italská republika. Italské břehy omývá Jaderské, Jónské, Tyrhénské a Ligurské moře.
Itálie je turisticky velmi atraktivní zemí. Na své si zde přijdou milovníci dovolené u moře, lyžařských zájezdů v Alpách, fanoušci turistiky v přírodě i nadšenci do architektury a poznávání měst. Itálie je zkrátka zemí, která nabízí vhodnou dovolenou úplně pro každého. Jedinečná italská kultura, temperament místních obyvatel a výtečná kuchyně navíc dodávají další přidanou hodnotu dovolené v této unikátní zemi.
Rozloha: 301 338 km²
Obyvatelstvo: 60,36 milionů obyvatel (k roku 2019)
Hlavní město: Řím
Jazyk: italština
Měna: 1 Euro (EUR) = 100 centů
Počasí:
Počasí se mění v závislosti na regionu, vzdálenosti od hor a moře a v závislosti na nadmořské výšce. Teploty v Římě klesají v zimě k pěti stupňům, v létě můžou dosahovat až 30°C. V jižní Itálii se setkáte se středomořským podnebím, pro něž jsou charakteristická horká suchá léta a mírné deštivé zimy. Na Sicílii a Sardinii je podobné podnebí jako v jižních části Itálie.
léto: červen- září
zima: listopad- březen
období dešťů/sucha: Nejvíce srážek je v horských oblastech, nejméně srážek je zaznamenáno na Sicílii. Nejvíce srážek spadne v Itálii na podzim a na jaře. Podzim je však úplně nejdeštivějším obdobím. V Itálii sněží pouze na severu země.
Kdy nejlépe jet:
Itálii lze navštívit kdykoliv, záleží, jestli míříte do hor, do velkoměst nebo k moři za koupáním. Pro hory je ideální zimní období a naopak na Sicílii a Sardinii je největší sezóna v létě.
Časový posun oproti ČR:
není
Mezinárodní telefonní předvolba:
0039 nebo +39
Důležitá telefonní čísla:
Policie - Polizia |
112 (karabiníci), 113 (policie) |
První pomoc - Pronto soccorso |
118 |
Hasiči - Pompieri |
115 |
Odtahová služba - Autosoccorso |
116 |
Vízová povinnost:
Občané ČR nepotřebují při cestách do zemí EU vízum.
Elektřina:
V Itálii se používá střídavé napětí 230 V a 400 V o frekvenci 50 Hz, stejně jako u nás. Zásuvky mají odlišný tvar než české, je třeba pořídit redukci. Typicky se používají zásuvky bez kolíku; některé zásuvky ovšem mají tři zdířky.
Telefon:
Využití českého telefonu je v Itálii bez problémů. V rámci EU můžete využívat služby svého operátora za stejných podmínek jako u nás.
Internet:
Internet je v Itálii naprosto běžný. Přístup k internetu lze využít v internetových kavárnách či se zeptat v turistických informačních centrech.
Očkování:
Žádné očkování do Itálie není povinně vyžadováno. Mezi základní cestovatelská očkování patří očkování proti žloutence typu A, B a proti tetanu.
Italské velvyslanectví v ČR:
Nerudova 20
118 00 Praha 1
tel.: +420 233 080 111
fax: +420 257 531 522
e-mail: ambasciata.praga@esteri.it
Web: www.ambpraga.esteri.it
České velvyslanectví v Itálii:
Ambasciata della Repubblica Ceca
Via dei Gracchi 322, 00192 Roma
Telefon: 0039 06 360 95 71-3
Nouzová linka: 0039 335 310 450
E-mail: rome@embassy.mzv.cz
Web: www.mzv.cz/rome
V Itálii funguje řada honorárních konzulátů (v Miláně, Anconě, Cagliari, Florencii, Janově, Neapoli, Palermu a v Udine) – bližší informace jsou k nalezení na webu MZV: https://www.mzv.cz/jnp/
Strava:
Italská kuchyně bývá v nejrůznějších žebříčcích řazena mezi nejlepší kuchyně světa, s francouzskou kuchyní často soupeří dokonce o první místo. Italské jídlo se neuvěřitelně rozšířilo po světě, ostatně i počet pizzerií v České republice je toho důkazem. Italská kuchyně zároveň patří k nejstarším na světě, protože původ řady pokrmů je možné vystopovat až k Etruskům, Řekům a Římanům. Vliv na ní měly arabská a židovská kuchyně, samozřejmě také francouzská a další.
Dnešní italská kuchyně je známá velkými regionálními rozdíly, kuchyně na Sicílii se může dost podstatně lišit od kuchyně Toskánska nebo Lombardie. Přesto mají všechny společné prvky. Jídlo připravené na Apeninském poloostrově je, podobně jako u jiných kuchyní Středozemí, velmi často zdravé, Italové mají k dispozici mnoho kvalitních a čerstvých ingrediencí. Italská kuchyně je ceněna také pro nenáročnou přípravu mnoha jídel.
K nejpoužívanějším surovinám pro přípravu zdejších pokrmů patří těstoviny, rýže, stovky druhů vynikajících sýrů, maso, ryby a mořské plody, sušená šunka prosciutto, rajčata, papriky, kukuřice, cukety, lilek, artyčoky, olivy a hojně používaný olivový olej, kapary, pomeranče, česnek, bazalka a jiné bylinky… Nechybí ani klobásy a salámy, slovo salám dokonce pochází z italského „salame“ (solená uzenina, maso) – původně latinsky „salare“ - solit. Nejznámějším salámem je mortadella. Široce rozšířené je pití vína a také kávy (samozřejmě italského espressa a z něj odvozených kávových nápojů). Vyhlášená je také pravá italská zmrzlina.
Zajímavosti:
Gubbio je nejkrásnější z umbrijských středověkých městeček nacházejících se na kopci. Protéká jím řeka Carmignano, bylo centrem bohaté umbrijské kultury, jak o tom svědčí 7 bronzových eugubinských desek.
Capella degli Scrovegni je kaple nacházející se v Padově. Fresky ve zdejší kapli pocházejí z dílny samotného Giotta a tvoří jedno z největších děl evropského umění
Lanýže jsou specialitou regionu v okolí městečka Alba v Piemontu. Jsou neskutečně drahé, ale dobré, v tenkých plátcích se krájejí na těstoviny a zapíjejí zdejším vínem značky Barolo nebo Barbaresco.