Článek

Chutě, vůně a barvy Madeiry

Na Madeiře můžete vychutnávat mnohé. Obrazy a sochy bratrů Henriqua a Francisca Francových, v restauracích plody moře i země, v tropických zahradách nad Funchalem můžete zasněně bloumat v eukalyptovém háji, brouzdat se ve spadaném listí vavřínů nebo snít o Africe na výstavách sochařského umění za tlumených zvuků bubnů přicházejících jakoby ze samého nitra Země.

Portugalská Madeira je skupinka čtyř ostrovů nacházející v chladných vodách Atlantiku zhruba 870km jihozápadně od Lisabonu a tvoří tak nejzazší region Evropské Unie.

O Madeiře jsem slyšela až do letošního léta jen velmi málo. Vzhledem k absenci písečných pláží a relativně chladnému Golfskému proudu, který Madeiru svírá v pevném náručí, je tato destinace vyhledávána spíše pro svůj půvab věčně kvetoucí krajiny a pěší turistiku nežli polehávání u vody a vysedávání u long drinků v místních barech. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že na Madeiře, nejobydlenějším ostrově souostroví, příliš mnoho rodin s dětmi ťapkajícími v ulicích s nafukovacími matracemi nepotkáte. Mnohem častěji se na tomto věčně zeleném ostrově budete míjet s postaršími, větrem ošlehanými páry z Německa a Velké Británie s holemi na nordic walking.

Nevím jak vy, ale já, jakožto bezdětná žena, volím ty hole. Nejenom, že po setmění je Madeira přitažlivě tichá a temné vrcholky hor nad vámi podřimují jak mocná božstva, ale to ticho ulic dává lépe proniknout i skrytým zvukům města a okolní přírody. Zaposlouchat se tak můžete do tklivých portugalských písní místního "Carusa" v baru pod vaším oknem, v tichu sledovat pozdní výlov langust nebo naslouchat tlumenému pobrukování přílivu.

Hned první odpoledne na Madeiře jsme vyrazili na místní tržiště s ovocem a květinami. Šikovný obchodník se musí zaradovat, když zavětří naprosté amatéry, jako jsme my dva. S bravurou houževnatého istanbulského obchodníka nám byly v několika minutách prodány dvě kila ovoce, včetně toho, které ani jednomu z nás nechutná a na které jsme alergičtí. Ale člověk se neustále učí a jak se říká, koho chleba jíš, toho píseň zpívej... Proto radím, pakliže nechcete "na dálku adoptovat chudého Madeiřana", nebojte se říkat rázně ne, děkuji, na tržištích na Madeiře je to nedílná součást hry a pakliže ji nebudete hrát, prohrajete víc než jste chtěli vsadit.

Na Madeiře můžete vychutnávat mnohé. Obrazy a sochy bratrů Henriqua a Francisca Francových, v restauracích (např. skvělé Riso ve Funchalu, v Rua de Sta. Maria) plody moře i země (např. hrůzostrašně vypadající rybu espadu, nepřeberné druhy marakují, zelených banánů, místních bylin a madeirské víno), v tropických zahradách nad Funchalem můžete zasněně bloumat v eukalyptovém háji, brouzdat ve spadaném listí vavřínů nebo snít o Africe na výstavách sochařského umění za tlumených zvuků bubnů přicházejících jakoby ze samého nitra Země. A když se dosytosti nabažíte města, můžete vyrazit do hor. Za dobrého počasí budete mít celý Atlantik jak na dlani a široko daleko jen nádherné zelené pláně zalité pohybujícím se sluncem. Naprosté ticho tu a tam přerušované poryvy větru a vzdáleným cinkotem rolniček pasoucích se ovcí a krav vás ukolébá k přemýšlení či sladkému spánku.

Při procházce lemující staré zavlažovací kanály, tzv. levady, nezapomeňte přibalit svačinu a fotoaparát a hlavně se nezapomeňte zas vrátit.. Madeira má čarovné kouzlo, které svádí k bloudění, snění a až dokonalé ztrátě vědomí při srkání madeirského vína. Je to ta pravá destinace pro ty, kteří si potřebují vyčistit hlavu a přitom se nechtějí zcela odříznout od civilizace.

Text a foto: Kateřina Hefler

1 komentáře

  • Karfigolka (10.02.2015, 12:45) souhlasím (0) nesouhlasím (0) reagovat
    Já Madeiru miluji, je to země, kde to dýchá barvami, dobrou náladou a také nezaměnitelnou atmosférou v tajuplné přírodě levád a dalších živlů. Letos chci zkusit poznávací zájezdy do Pobaltí http://www.redoktravel.cz/poznavaci-zajezdy/62-pobaltske-staty/vyhledavani/?typy=Pozn%C3%A1vac%C3%AD+z%C3%A1jezdy&lokalita=62

Vložte komentář


Vložte komentář

Zveřejněte své zážitky!

  • Chcete se podílet na obsahu této sekce?
  • Máte zajímavý zážitek z cest, který byste rádi zveřejnili na webu?
  • Chcete ostatním ukázat své fotografie?
  • Chcete dopočit nějaké místo nebo zemi?
  • Potřebujete radu?
Vložte příspěvek

Ochrana vašeho soukromí

Souhlasím

Tento web využívá cookies ke sledování vašeho chování na webu a získávání statistických informací o návštěvnosti.

Kliknutí na tlačítko „Souhlasím“ nebo kamkoliv mimo toto oznámení vnímáme jako udělení souhlasu s využíváním cookies
a předáním údajů o vašem chování na webu provozovatelům sledování návštěvnosti. Podrobnosti najdete v podmínkách ochrany osobních údajů.