Destinace: Nizozemsko
Žádné hory katalogů, žádné masové akce – jen vy, vaše chuť cestovat a naše zkušenosti, rady a perfektní servis.
Rozlohou nevelké, ale velmi hustě osídlené Nizozemsko je pozoruhodné nejen svou převážně plochou krajinou, ale především rozsahem území, které bylo získáno vysoušením na úkor moře. Téměř polovina země leží pod úrovní mořské hladiny.
Když se řekne "Nizozemí", snad každému se před očima objeví větrný mlýn, kus sýra, kytice tulipánu nebo vodní kanál vedoucí mezi domy či pastvinami vedle silnice a stezky pro cyklisty. Těm poučenějším se připomene pracovitost, spořivost a tolerance obyvatel provincií u Severního moře, které tvoří nizozemské království a které po mnoho staletí bojovaly s přívaly vod a často i s nepřízní historie, aby v obdobích klidu budovaly krásné stavby či lodě pro obchod, jímž se Holanďané tak proslavili. Tohle všechno nyní holandská města a vesnice nabízejí turistům v nesčetných muzeích, skanzenech, parcích nebo na ulicích plných života. Holanďané zároveň turistu vybízejí, aby společně s nimi usedl na kolo či na loď a svoji dovolenou jen tak neprolenošil. Hustá síť cyklostezek a kanálů přímo vybízí k tomu, aby místo cesty autem nebo vlakem návštěvník využil kola nebo lodě či se nechal pohánět větrem, který v otevřené krajině duje prakticky neustále.
Rozloha: 41 543 km²
Obyvatelstvo: 17, 28 milionů obyvatel (k roku 2019)
Hlavní město: Amsterdam
Jazyk: nizozemština (oficiální jazyk)
Měna: 1 Euro (EUR) = 100 centů
Počasí:
Klima Nizozemska je ovlivňováno Severním mořem a Atlantickým oceánem včetně Golfského proudu. Převládá mírné oceánské podnebí s mírnými zimami, nepříliš teplými léty a typicky vysokou vlhkostí. Srážky jsou relativně rovnoměrně rozložené do celého roku. Často se setkáme s mlhami nebo silným větrem – dnů s bezvětřím je v Nizozemsku pouze několik v roce.
Kdy nejlépe jet:
Ideální je do Nizozemska vyrazit na jaře, kdy rozkvétají tulipánová pole a obecně celá příroda se probouzí k životu. Nejpříznivější počasí pro návštěvu bývá od dubna do září. Teploty v těchto měsících mohou dosahovat během dne i 25 °C a srážky nebývají tak časté. Na prodloužení víkend do Amsterdamu a dalších metropolí lze vyrazit celoročně.
Časový posun oproti ČR:
není
Mezinárodní telefonní předvolba:
0031 nebo +31
Důležitá telefonní čísla:
záchranná služba, hasiči, policie: 112 (na celém území země)
Vízová povinnost:
Držitelé českých pasů nepotřebují pro turistické cesty v rámci EU vízum.
Elektřina:
Napětí v elektrické síti je 220V/50 Hz shodně s českým, také zásuvky jsou shodné s českými.
Telefon:
Nizozemsko má roaming pro všechny poskytovatele mobilních sítí v ČR. Pokrytí signálem je úplné, na ceny služeb se před cestou informujte u svého operátora. Největšími nizozemskými operátory jsou KPN, Vodafone, Telfort, Orange a T-Mobile. Nejdražší volání je z hotelu.
Internet:
Internetové kavárny jsou prakticky všude a spojení je rychlé a levné. Je dobré rozlišit internet cafe (kde si k počítači můžete objednat kávu) a internet coffeeshop (kde se kupuje a kouří marihuana). Internet nabízejí také veřejné knihovny.
Očkování:
Žádné očkování do Nizozemska není povinně vyžadováno. Mezi základní cestovatelská očkování patří očkování proti žloutence typu A, B a proti tetanu.
Velvyslanectví Nizozemského království v ČR:
Gotthardská 6/27
160 00 Praha 6 - Bubeneč
Tel: 233 015 200
E-mail: pra@minbuza.nl
Velvyslanectví České republiky v Nizozemsku (Haag):
Paleisstraat 4
2514 JA Den Haag
Telefon na recepci velvyslanectví: +31(0)70/3130031, sekretariát +31(0)70/3130011
Nouzová linka: +31/641/315128
E-mail: hague@embassy.mzv.cz
Strava:
Nizozemská kuchyně je jednoduchá, vydatná a zdravá, ovlivněná kuchyní německou, francouzskou a flanderskou. Jejím základem jsou ryby, zejména sledi, uzení úhoři, tresky nebo platýzi, různá masa, slanina, brambory, zelí a běžná zelenina (mrkev, cibule, červená řepa). Oživuje ji koření (tymián, skořice, muškátový oříšek, hřebíček) a exotické ingredience dovážené ze zámoří. Běžným jídlem jsou teplé eintopfy, jídla „z jednoho hrnce“, postavená na bramborách a zelí, a různé omelety nebo sladké i slané lívance. Více svátečním jídlem jsou steaky nebo zvěřina. Originální jsou polévky, například hrachová, dýňová, rajčatová, třešňová, okurková, sýrová, zvěřinová nebo z červených fazolí. Světoznámé jsou tvrdé holandské sýry, nazývané obvykle podle místa výroby: Edammer z Edamu, Goudse z Goudy, Leerdammer, Maaslander a další – drobných výrobců je mnoho. Nejznámější gouda o váze 4 – 20 kg mívá tvar kola, eidam o tvaru koule váží obvykle 1,7 kg. Sýry, zejména kravské, ale i kozí, se přidávají prakticky do všeho, do polévek i salátů, smažené se podávají jako hlavní jídlo, často se kombinují se šunkou nebo ananasem. Čím je sýr starší, tím je dražší. Oblíbené jsou sýry s přísadami ořechů, bylinek (kopřivový, bazalkový) nebo koření (pepřový, kmínový, paprikový, s koriandrem). Pinda saus je oříškový dip. Jako moučník se často nabízejí kořeněné sušenky, sirupem slepované oplatky nebo vanilkový, karamelový nebo ovocný puding.
Nejoblíbenějším nápojem je pivo, které se vyrábí světlé i tmavé, hořké i sladké, dokonce i ovocné a bylinkové; existuje i pivo s příchutí koriandru a pomerančové kůry. Nizozemské pivo je výborné a světoznámé, zejména značka Heineken; oblíbené jsou také značky Alpha, Grolsch, Brandt, Skol a další. Vína jsou drahá. Pijí se „Advokaat“ (vaječný koňak) a „Geneva“ (jenever, jalovcová) již od 17. století vyráběný z bobulí jalovce a povyšovaný až na lék. „Jonge jenever“ (mladý) je bezbarvý a neutrální chuti, „oude jenever“ (starý) je žlutý a trpký; podává se i ochucený, například citrónem nebo černým rybízem. Z horkých nápojů se pije především káva, jejíž první vzorky byly do Amsterdamu dovezeny v roce 1706.
Vybrané speciality:
bitterballen: masové krokety z dušeného hovězího masa, ochucené muškátovým oříškem a smažené v trojobalu; podávají se teplé s hořčicí
boerenkool met rookworst: bramborová polévka, zelené zelí nebo kapusta a uzený salám
boerenkoolpott: šťouchané brambory s kapustou
bruine bonen met spek: hnědé fazole se slaninou
dropjes: pendrekové bonbóny
frikandel: fritované mleté maso v těstíčku
hollandse nieuwe: jemně nasolený syrový sleď s nasekanou cibulkou
loempia: zelenina se šunkou v těstíčku
poffertjes: pohankové lívance podávané se sirupem
Zajímavosti:
- S průměrnou výškou 184 cm u mužů a 170 cm u žen, jsou Nizozemci nejvyšším národem světa. Vědci tvrdí, že to je kvůli jejich DNA, výživě a zabezpečení. Ostatní jsou přesvědčeni, že to je způsobeno jejich nadměrnou spotřebou mléčných výrobků.
- Nizozemsko je velice plochá země. Nejvyšším bodem Holandska je Vaalserberg, který měří pouhých 323 m.n.m.
- Víc jak čtvrtina země je pod úrovní moře. Pyšní se jedním z nejlepších systémů ochrany před povodní na světě.
- Tulipány a tulipánová pole jsou typicky holandské. Tulipány ale nepocházejí z Nizozemska. První květiny byly dovezeny z Turecka a na nizozemské půdě se jim začalo skvěle dařit.
- Protože je amsterdamská půda složená z hrubé vrstvy bažiny a hlíny, jsou všechny budovy postavené na dřevěných sloupech zasazených až 11 metrů do země. Takový Královský palác stojí na 13 659 sloupech.