Destinace: Maďarsko
Žádné hory katalogů, žádné masové akce – jen vy, vaše chuť cestovat a naše zkušenosti, rady a perfektní servis.
Úvod:
Oficiální název země je Maďarská republika. Maďarsko se nachází ve střední Evropě a hraničí na severu se Slovenskem, na východě s Ukrajinou a Rumunskem, na jihu se Srbskem a Chorvatskem a na západě se Slovinskem a Rakouskem. Maďarsko je členem Evropské unie.
Do Maďarska se cestuje především za poznáváním památek města Budapešť, relaxací v termálních lázních, za koupáním k jezeru Balaton i za ochutnávkou lahodných vín a skvělého jídla.
Rozloha: 93 030 km²
Obyvatelstvo: 9,77 milionů obyvatel (k roku 2019)
Hlavní město: Budapešť
Jazyk: maďarština
Měna: 1Maďarský forint (HUF) = 100 fillerů
Počasí:
Vzhledem k tomu, že je Maďarsko vnitrozemský stát, který stejně jako Česká republika leží ve střední Evropě, panuje v něm podobné počasí jako u nás. Maďarsko má mírné klima s příjemným kontinentálním charakterem – jsou pro něj tedy typická horká léta a mírné zimy. Nejstálejší teplé počasí je od července do srpna, nejstudenějším měsícem je naopak leden, kdy se průměrné teploty pohybují okolo nuly.
Mírné klima s příjemnými teplotami během celého roku dělá z Maďarska oblíbenou turistickou destinaci, která proslula zejména svými lázněmi. V zemi hodně svítí slunce, v průměru se každý rok v Maďarsku mohou těšit z 1785 hodin slunečního svitu. Maďarsko je tak svým klimatem často v létě přirovnáváno k Chorvatsku. Příliš zde neprší a během letních měsíců dochází k dešťovým srážkám jen výjimečně.
Kdy nejlépe jet:
Do Maďarska je nejlepší se vydat od půlky června do půlky října, kdy je největší teplo. Na prodloužený víkend do hlavního města či do termálních lázní se ale lze vypravit prakticky kdykoliv.
Časový posun oproti ČR:
není
Mezinárodní telefonní předvolba:
0036 nebo +36
Důležitá telefonní čísla:
Záchranná služba: 104
Hasiči: 105
Policie: 107
Vízová povinnost:
Občané ČR nepotřebují k cestě do Maďarska víza. Po příjezdu do Maďarska občan České republiky nemá přihlašovací povinnost. Může se zdržovat na území Maďarska bez dalšího povolení max. po dobu 90-ti dnů.
Elektřina:
Elektrické napětí 220/240 V, 50 Hz je stejné jako v České republice, shodné jsou i zásuvky.
Telefon:
Všichni čeští operátoři mají v Maďarsku roaming a po celé zemi je kvalitní pokrytí signálem. Na aktuální ceny hovorů a SMS se informujte u svého operátora.
Veřejné telefonní automaty jsou na mince 20, 50 a 100 forintů nebo na telefonní kartu, jež se prodává v novinových stáncích a na poštách za 800/1800 HUF (50/120 jednotek).
Předvolba do ČR je +420 (00420), předvolba do Maďarska +36, předvolba pro Budapešť +3
Internet:
Přístup na internet nabízí většina hotelů a běžné jsou i internetové kavárny; v nich počítejte s cenou 200 – 400 HUF za hodinu.
Očkování:
Žádné očkování do Maďarska není povinně vyžadováno. Mezi základní cestovatelská očkování patří očkování proti žloutence typu A, B a proti tetanu.
Velvyslanectví Maďarska v ČR:
Pod Hradbami 17
160 00 Praha 6 - Střešovice
Tel.: 220 317 200
E-mail: prague@mfa.gov.hu
Web: www.mfa.gov.hu/emb/prague
Velvyslanectví ČR v Maďarsku:
Cseh Köztársaság Nagykövetsége
Rózsa utca 61., 1064 Budapest
Tel.: +361/4625010,11, sekret.-4625013, 12, KO-4625014, 25, 26, konzul-4625024, OEÚ-4625038,15, hospodář-4625020 účetní 4625021
E-mail: budapest@embassy.mzv.cz
Web: www.mzv.cz/budapest
Strava:
Maďarská kuchyně je svérázná, velmi chutná a pikantní. Základem je kvalitní maso (skopové, hovězí i vepřové, často mleté), škvařené sádlo, cibule, kyselá smetana a mletá červená paprika, bez níž si neumíme představit maďarský guláš, paprikáš, perkelt, tokáň, čabajku ani uherák. Pochoutkou je krocan, kuře (csirke), kachna (kacsa), husa a zvěřina. Řeky a jezera poskytují ryby, z nichž je nejznámější candát (süllo), stříbrný candát (fogoš, fogas), kapr (ponty), sumec, jeseter (kecsege), štika (csuka), dále tloušť, okoun a plotice. Ryby se podávají grilované, vařené, dušené, na paprice, jako ragú i perkelt. Zejména u Balatonu jsou v nabídce jídla ze zvěřiny (srnčí, jelení, divočák, muflon, daněk, zajíc, bažant i koroptev), přílohou bývá chléb nebo halušky, rýže (rizs), nudle (metélt), noky (galuska), brambory (krumpli), bramborové krokety či „tarhoňa“, hrubě nastrouhané usušené tuhé nudlové těsto, specialita z asijských stepí. Oblíbené jsou omáčky (mártás) a nádivky (töltelek). Mezi více než dvaceti druhy zeleniny vede dušené zelí, čerstvé zelené papriky, okurky a rajčata. Na venkově se jídlo často připravuje na otevřeném ohništi, což mu dává nezaměnitelné aroma. Královnou koření je mletá szegedínská paprika, sladká nebo v různém stupni pálivá.
Jako aperitiv je oblíbená barack pálinka (meruňkovice), cseresnye pálinka (třešňovice) a körte pálinka (hruškovice). „Puszta“ je směs tokajského, meruňkovice a místního koňaku, unicum je tmavý likér podobný fernetu. K jídlu se pijí minerálky (ásványvíz), ovocné šťávy, světlé/tmavé pivo (világos/barna sör, místní značky Bak, Dreher, Aranyászok, Kőbányai a Soproni), ale především výborná vína, pocházející ze sklípků z 22 historických vinařských oblastí. K nejznámějším patří tokajské, sladké těžké víno výrazné chuti, které se pije jako digestiv. Další výborná červená jsou Cabernet, Medoc Noir a Kéfrankos. Törley patří mezi sekty.
Zajímavosti:
- Paprika je jednou z nejprodukovanějších plodin v zemi, jeden z mnoha jedlých suvenýrů a snad nejpoužívanější koření místních obyvatel. Maďarsko je kulinářskou zemí, ze které se vaše chuťové buňky doslova zblázní. Ochutnejte třeba maďarský guláš, nakládané zelí, tradiční langoše (slané i sladké) nebo pikantní klobásy.
- Maďaři jsou kočovný národ, který se zde usídlil po dlouhé cestě od Uralu. Obyvatelé této země mají stěhování v krvi dodnes – jen málo národů o sobě může říci, že celá jejich čtvrtina žije v okolních státech.
- Jednou z věcí, které si do Maďarska vozit nemusíte, jsou pohorky. Země je totiž jedna velká rovina. Díky tomu si můžete užít stovky kilometrů cyklistických tras a parádních stezek.
- Absenci hor vyrovnají jiné kvality – například největší jezero ve střední Evropě – Balaton, nebo bohatá lázeňská kultura, kterou zde založili již staří Římané.