Článek

Vánoce a Nový rok v Austrálii

Jako architekti jsme po celý rok zavaleni prací a proto jediné volno, které máme, je přes Vánoce. Ikdyž jsme věděli, že cestování přes svátky se prodraží, zvlášť, když se rozhodnete na poslední chvíli jako my, tak se nám nakonec cestu podařilo za rozumné peníze zrealizovat a zážitky, které jsme si odnesli, jsou k nezaplacení.

Nejsem spisovatel, takže níže jen stručně vypisuji naše poznatky z jednolivých míst. Snad budou užitečné.

Paní Marečková nám pomohla vybrat tu nejlepší poznávací trasu, zajistila dokonale situované ubytování ve
velmi dobré kvalitě a za dobrou cenu. V autopůjčovně na letišti v Melbourne nás čekalo již zamluvené auto a naše měsíční cesta východním pobřežím Austrálie z Melbourne do Cairns mohla začít. První na cestě byl Balarat, kde se
vyplatilo počkat (přijeli jsme odpoledne), přespat a ráno navštívit skanzen: zlatokopecké městečko se vším všudy. Doporučuji nevynechat. Stejně tak nevynechat cestu divokým skalnatým pobřežím, plným nádherných pohledů na moře a skály. Melbourne nás v prosinci zaskočilo vysokými teplotami, které se daly vydržet a turistická tramvaj nás provezla celým středem zdarma. Dobrý tah radnice jak omezit bloudění turistů v autech městem. Vyplatí se to.

Sydney je kapitola sama pro sebe. Budova opery při prvním spatření Vám bere dech, známý most - místní mu říkají „ramínko“ - lze přejít s doprovodem po konstrukci, ale pro našince je to velmi drahé. Pohled z pěší lávky je zadarmo, je stejně hezký a chce to jen jít kousek pěšky. Projížďka přístavem je důležitá, získáte tak nádherné fotografie Sydney. Bondi beach mi moc neříkala, nejsem surfař, ale pro mnohé je to Mekka. Řidičům doporučuji nejezdit městem zbytečně autem, raději použijte MHD. Některé hotely nemají vlastní parkoviště a tak počítejte s poměrně drahým parkováním v hlídaných garážích. Jinde prostě nezaparkujete. Tak na to pozor.

V hlavním městě Canberra nevynechejte památník padlých vojáku ANZAC, zároveň je to unikátní muzeum a důstojné místo. Nový parlament bych tam osobně vynechal, celkem nevkusná moderní architektura a pěkný výhled na město. Musíte ovšem projít poměrně důkladnou osobní prohlídkou a parkovat na placeném parkovišti. Já chtěl ušetřit, neplatil jsem parkovné u automatu, kdo by to u nás na tu chvilku dělal, a po návratu mě čekal papírek od policie s „mastnou“ pokutou splatnou do 30ti dnů. Lze ji platit na jakékoliv poště. Za pokutu pořídíte dva luxusní obědy či večeře včetně pití, tak prosím zvažte co je pro Vás lepší.

V Brisbane jsme oslavili příchod nového roku i s ohňostrojem. Je tam úžasné nábřeží úplné atrakcí a koupališť pro děti,
restaurace a bufety v prvotřídní kvalitě, čisté záchody se vším všudy a světe div se „vše zdarma“. Pozor na značky se zákazem konzumace alkoholu na označených místech. Policie i ochranka je neúprosná.

Blue mountains je dobré vidět a stojí za to opustit turistům vnucovaná místa. Jít na některé se značených stezek pěšky, uvidíte užasnou přírodu, vodopády a s minimem turistů. Lanovky a podobné atrakce klidně vypusťte, jsou drahé a to samé vidíte při pěší tůře.

Někdy se může stát, že Vás policie odkloní ze silnice na objížďku kvůli požárům. Vše je dobře značené a finančně obhlídka moc nebolí. Benzín a nafta jsou v Austrálii mnohem levnější než u nás.

V hotelech zpravidla bývá kávovar se zásobou kávy, čaje, cukru. Pokoje mají klimatizaci, ledničku a také máte přístup do hotelových bazénů. Při naší cestě byly bazény s průzračnou vodou téměř všude. Po jízdě rozpáleným dnem to přijde všem vhod a né všude se dá v prosinci koupat. Čím blíže rovníku, tím více jsou doporučovány lehké koupací obleky, které jsou k zapůjčení. Někde jsou při plavbách korálovým mořem zdarma na šnorchlování. Jsou tam občas nebezpečné žahavé meduzy „čtyřhranky“. Já ji tedy nikde neviděl a jeden den se koupal bezu obleku. Výsledek ze
dostavil spálil jsem si záda. Říkal jsem si později, kdybych měl oblek, nemusel bych trpět. Podvodní svět je kapitolou samou pro sebe. Jedním  slovem: úžasné, úžasné, úžasné…

Dá se tam uskutečnit i zkušební ponor s dýchacím přístrojem po krátké instruktáži. To je na Vás. Pokud budete mít možnost, požádejte cestovku o jednu či několik nocí v hotelu ři přestupu na jiné letadlo v Hong Kongu. Stojí to za to a také se dáte trochu před další cestou do pořádku.

Auto jsme vrátili na letišti v Cairns v pořádku a v pořádku také odletěli domů. Vše klapalo jako na drátkách a občas jsem dal emailem paní Marečkové vědět, kde jsme. Pro jistotu.

Mohl bych toho napsat víc, ale pak by to byl asi další podrobný průvodce Ausrálií a na to už nemám talent.

zatím žádný komentář

Vložte komentář


Vložte komentář

Zveřejněte své zážitky!

  • Chcete se podílet na obsahu této sekce?
  • Máte zajímavý zážitek z cest, který byste rádi zveřejnili na webu?
  • Chcete ostatním ukázat své fotografie?
  • Chcete dopočit nějaké místo nebo zemi?
  • Potřebujete radu?
Vložte příspěvek

Ochrana vašeho soukromí

Souhlasím

Tento web využívá cookies ke sledování vašeho chování na webu a získávání statistických informací o návštěvnosti.

Kliknutí na tlačítko „Souhlasím“ nebo kamkoliv mimo toto oznámení vnímáme jako udělení souhlasu s využíváním cookies
a předáním údajů o vašem chování na webu provozovatelům sledování návštěvnosti. Podrobnosti najdete v podmínkách ochrany osobních údajů.