Článek

Moje cesta do New Yorku

Když se naskytne příležitost podívat se do věhlasného Big Apple, asi málokdo odolá. A ten zážitek opravdu stojí za to.
Panorama Manhattanu Brooklyn Bridge Central Park Italská čtvrť Times Square Times Square Empire State Building

New York mě nikdy moc extra nelákal, proč jet do města, kde jsou mrakodrapy tak vysoké, že slunce na ulici ani nedohlédne? Ta představa na mě působila hodně depresivně, ale není úplně pravdivá a New York rozhodně má své kouzlo, což jsem zjistila v únoru 2013 při návratu z Floridy do Prahy, když jsem měla v NYC přestup a při přistávání jsem z okýnka viděla Manhattan i Sochu Svobody. Říkala jsem si, že se tam teda asi jednou podívám. A příležitost přišla hned na podzim toho roku. Přidala jsem se ke kamarádce a jejím rodičům, kteří tam měli zastávku na cestě do Portorika.

Bydlení jsme si zajistili (kvůli ceně) v malém bed and breakfast v Harlemu, na 120té ulici, asi 2 bloky od nejbližšího metra. Pokoje malé a sešlé, snídaně na chodbě, ale dalo se to. Bohužel topení moc nefungovalo, takže při cestách v zimě doporučuji připlatit za pořádný hotel, ikdyž ani tam není pořádné teplo zaručeno.

Metro je nejlepším a pro našince asi jediným způsobem, jak se po NYC pohybovat (žluté taxíky jsou opravdu drahé a vzhledem k tomu provozu tam je většinou rychlejší jít pěšky nebo na delší vzdálenosti tím metrem). Ale po samotném Manhattanu to v pohodě zvládnete pěšky, když máte pohodlné boty. 3denní a vícedenní jízdenky se dají koupit hned na Jamaica station u letiště JFK a určitě se vyplatí.

Co jsme nesměli vynechat, byla plavba na Sochu Svobody, zajistili jsme si jí předem, protože na místě můžete zjistit, že už je vyprodáno a vy se tam vůbec nedostanete, nebo  zbytečně draho. Na Sochu jsem sice byla zvědavá, ale moc si od toho neslibovala, prostě velká socha. Co jsem ale nevěděla, že je od ní a z ní nádherný výhled na celý Manhattan. Naštěstí nám přálo i počasí, slunečno s mráčky, takže ideální podmínky pro focení. Byla jsem nadšená.

Po návratu na Manhattan jsme hledali Wall street, která je ve skutečnosti úzká a malá, moc mě nenadchla, nedalo se to ani pořádně vyfotit. Poté Ground Zero, které bylo pořád za zábranou, takže nebylo nic vidět – teď už tam stojí kromě budovy One WTC také památník obětem útoku a muzeum, otevřené letos v květnu. Na vrcholku mrakodrapu bude na jaře 2015 zpřístupněna ještě vyhlídková plošina.

Po chvíli šlapání a pátrání se nám podařilo také najít vstup na Brooklyn Bridge, který se mi také moc líbil a byl z něj opět zajímavý výhled na město.

Pokračovali jsme přes italskou čtvrť do čínské, která je opravdu velmi specifická a pro toho, kdo v Číně nikdy nebyl, to je rozhodně zajímavá zastávka. Pak už následovala jen zastávka v Macy´s který byl bohužel zrovna v rekonstrukci, takže tam toho moc nebylo a hodně zmatená orientace.

Druhý den jsme věnovali Central parku a American Museum of Natural History se známými kostrami tyranosaura a dynosaura ve vstupní hale. Samotný park vyjde na celý den a muzeum jakbysmet. V giftshopu navíc mají opravdu zajímavé dárečky, nikdo z nás neodolal a aspoň něco si koupil. Večer nás čekala vyhlídka z Rockefellerova centra (Top of the Rock), protože z něj máte výhled i na Empire State Building, takže podle mě lepší volba než samotná Empire State.

Třetí den už naše cesta pokračovala dále do Portorika, ale to už je jiný příběh. Určitě bych doporučila mít na NYC 3 čisté dny a pořádně si ho užít a když už tam budete a poletíte takovou dálku, proč si cestu neprodloužit a nepodívat se do Washingtonu (dá se tam dojet případně vlakem) nebo si půjčit auto a dojet si na 2dny na Niagárské vodopády.

4 komentáře

Vložte komentář


Vložte komentář

Zveřejněte své zážitky!

  • Chcete se podílet na obsahu této sekce?
  • Máte zajímavý zážitek z cest, který byste rádi zveřejnili na webu?
  • Chcete ostatním ukázat své fotografie?
  • Chcete dopočit nějaké místo nebo zemi?
  • Potřebujete radu?
Vložte příspěvek

Ochrana vašeho soukromí

Souhlasím

Tento web využívá cookies ke sledování vašeho chování na webu a získávání statistických informací o návštěvnosti.

Kliknutí na tlačítko „Souhlasím“ nebo kamkoliv mimo toto oznámení vnímáme jako udělení souhlasu s využíváním cookies
a předáním údajů o vašem chování na webu provozovatelům sledování návštěvnosti. Podrobnosti najdete v podmínkách ochrany osobních údajů.