Článek

Půl roku na Aljašce

Na Aljašku jsme se s přítelem podívali v rámci programu Work and Travel. Strávili jsme tam skvělý půlrok, který jsme věnovali práci i objevování této nádherné země.
Homer Seward Projížďka v Kenai fjords z Valdez Bývalý měděný důl v Kennecott Bývalý železniční most pro odvážení vytěžené mědi z Copper Valley v dnešním Wrangell-St. Elias NP Transaljašský ropovod Denali Hwy Denali Hwy Denali Hwy Krajina po požáru na cestě k polárnímu kruhu, v dálce ropovod Flat Top Mountain u NP Denali Grace Ridge

Počasí

Na Aljašku jsme přijeli začátkem května, kdy ještě ve vyšších polohách ležel sníh, teploty přes den byly kolem 15 st. Postupně se oteplovalo a prodlužoval se den, až v létě noc zmizela úplně. Pro našince je to nezvyklý pocit když ve 2h ráno ulehá za světla. Naštěstí ve všech zařízeních máte k dispozici žaluzie nebo závěsy, takže to nakonec při spaní není až takový problém. V červenci bylo počasí nejteplější, pár dní jsme dokonce zažili třicítky a chodili v žabkách. Aljašské léto je však dost krátké a už  začátkem září se začíná opět výrazněji ochlazovat. Odltali jsme kolem 25.9. a to už jsme v noci měli zase přízemní mrazíky a budili se s jinovatkou na stanu.
Během nocí můžete spatřit polární zář, což je oprvdu zážitek. My jsme pracovali v Národním parku Denali a dost často jsme v květnu i červnu chodili z/do práce za svitu polární záře – to byl opravdu zážitek. Obecně se ale říká, že čím severněji, tím je šance ji spatřit větší. Ideální je na pozorování a focení polární záře okolí Fairbanks – stačí vyjet kousek za město, mimo pouliční osvětlení a se stativem máte foto úlovek zaručen.

Lidé a města

Aljaščané jsou dost typičtí Američané – většina jich žije ve městech klasickým americkým kozumním životem: bez auta ani rána, nákupy v obřích obchoďácích, fast foody, kina a popcorn... Menší městečka nebo vesnice mimo hlavní tahy se v září vylidňují, aby se zase pomali probudili k životu až v červnu následujícího roku.
Aljašská města jsou většinou dost ošklivá – pravoúhlé ulice lemované nevzhlednými domy a obchody a ve větším městě nesmí chybět obchodní centrum a kino.
Aljaška ale není o městech či kultuře, nýbrž o přírodě – divoké, nádherné, drsné severské přírodě.

Příroda

Pro milovníky přírody a krásných scenérií bez davů turistů je Aljaška rájem. Hlavně pokud vás baví chodit, tak se máte na co těšit. Stačí si udělat jednodenní výlet do pustiny a hned na vás dýchne ta pravá Aljaška, kteru znáte z knih Jacka Londona (mimochodem jeho knihy doporučuju jako povinnou literaturu před cestou nebo i při cestách po Aljašce).
Uvidíte medvědy černé i grizzly, spoustu sobů, losů a jiných severských kopytníků, milion čipmanků a dalších hlodavců, dravé ptáky, lišky a v noci uslyšíte vít vlky. Když budete mít štěstí, natrefíte na výlov lososů – ideální je pozorovat v jedné z mnoha indiánských osad. U moře zase uvidíte tuleně, lachtany a při projížďce lodí možná i velryby a kosatky.
Příroda je na Aljašce drsná a musíte být především při kempování připraveni na jakékoliv výkyvy počasí a dobře se předem seznámit se všemi riziky. V národních parcích vás většinou před trekem nechají zapsat do knihy, kam napíšete své iniciály, oblast treku a datum odchodu i předpokládaného příchodu. Kdybyste se nevrátili, vyrazí po vás pátrat. Seznámí vás také s pravidly, které je nutné dodržovat při pobytu ve volné přírodě – např. jak se vyhnout konfliktnímu setkání s medvědem, jak při případném kontaktu reagovat, jak správně kempovat a uchovávat jídlo atd.

Cestování

Hromadná doprava na Aljašce v podstatě neexistuje. Nejlepší způsob cestování je půjčit si hned po příletu na letišti nebo v centru města auta. Rezervaci si určitě udělejte dopředu (třeba přes CK JEDU.cz na www.jedu.cz/auta :-) - mají výhodé tarify a přesně vám sdělí, co máte a nemáte v ceně, takže vás na místě už nic nepřekvapí). Jen si dejte pozor na to, že většina autopůjčoven nepovoluje cestování po nezpevněných cestách. Pokud je toto vaše podmínka, zeptejte se na to předem - jsou myslím jen 2 půjčovny, které to umožňují a nejspíš si za to i trochu připlatíte.

Vzdálenosti na Aljašce jsou poměrně velké a tak nezapomínejte natankovat vždy před přesunem.

Pokud nechcete spát v autě nebo ve stanu v kempech (kempování "na divoko" je zakázané), doporučuji udělat si rezervace ubytování předem, neboť kapacity na Aljašce jsou omezené a především v hlavní sezoně (červen-srpen) mohou být dlouho dopředu vybukované.
Nejčastější jsou BaB (rodinné penziony), chatky a menší hotely/motely, ve větších městech si pak můžete dopřát ubytování i ve vyšším standardu.

Nejvíce lidí jezdí na Aljašku v nejvyšší sezoně během července a srpna. To je nejstabilnější počasí, mělo by jeméně pršet a teploty jsou příjemné. My jsme cestovali během září a musím říct, že kdybych na Aljašku jela znovu, opět bych si vybrala tuto dobu. Je už sice trochu chladněji a hrozí více srážek, ale turistů je o poznání méně, služby jsou levnější a především budete mít možnost pozorovat ten pravý severský podzim, který prostě nemá chybu - příroda hraje neskutečnými barvami, na které se nebudete moci vynadívat.

Existuje několik hlavních okruhů, které můžete projet. Z vlastní zkušenosti bych doporučila tento či jemu podobný. Pokrývá to nej z Aljašky. Určitě se vyplatí nespěchat, takže pokud můžete, naplánujte si cestu ideálně na 3 týdny. Za 2 týdny už také něco uvidíte, ale budete muset buď hodně spěchat, anebo něco vynechat.

Co s sebou

Oblečení – outdoorové a funkční. Doporučujeme teplou fleecovou mikinu a kvalitní nepromokavou
bundu (Goretex). Dále potom sportovní dlouhé kalhoty, trika, košile atd. Zkrátka vše, co je Vám
pohodlné a zároveň zahřeje v případě chladu na horách. Podle počasí dojde řada i na lehké letní
oblečení – kraťasy a trička s krátkým rukávem.
Obuv - velké trekové boty, i když plánované výlety zvládnete pohodlně i v nízkých sportovních botách
(nikoli vícedenní přechody), sandály
Ostatní - lehký spacák nebo deku, repelent, krém na opalování, sluneční brýle s vyšším faktorem,
hygienické potřeby, dalekohled , fotoaparát nebo kamera...

Před vlastním letem je vhodné mít nejdůležitější věci (kameru, foťáky, finance, cennosti) v příručním
zavazadle, které si berete s sebou do letadla. Pokud jste manželský pár nebo cestujete ve skupině s
přáteli, doporučujeme si věci do kufrů, které půjdou do zavazadlového prostoru, rozdělit – vyvarujete
se tím problémům při možném zpoždění či ztrátě zavazadla.

zatím žádný komentář

Vložte komentář


Vložte komentář

Zveřejněte své zážitky!

  • Chcete se podílet na obsahu této sekce?
  • Máte zajímavý zážitek z cest, který byste rádi zveřejnili na webu?
  • Chcete ostatním ukázat své fotografie?
  • Chcete dopočit nějaké místo nebo zemi?
  • Potřebujete radu?
Vložte příspěvek

Ochrana vašeho soukromí

Souhlasím

Tento web využívá cookies ke sledování vašeho chování na webu a získávání statistických informací o návštěvnosti.

Kliknutí na tlačítko „Souhlasím“ nebo kamkoliv mimo toto oznámení vnímáme jako udělení souhlasu s využíváním cookies
a předáním údajů o vašem chování na webu provozovatelům sledování návštěvnosti. Podrobnosti najdete v podmínkách ochrany osobních údajů.