Článek

Poznání jednoho z nejlepších měst na žití - Vancouveru

Kanada mě vždycky moc lákala, protože to je nádherná země plná milých lidí a překrásné přírody. S manželem jsem si tento sen splnila v červenci roku 2013.

Naše cesta začala ve Vancouveru, a již po pár dnech na tomto místě jsem poznala, proč se o tomto městu říká, že to je jedno z nejlepších měst na žití. Místní obyvatelé mají všechno – moderní čtvrť, historickou čtvrť, chinatown, krásný park, pláže a moře a hory v okolí. Byli jsme ubytováni v hotelu na Robson street což je dlouhá ulice táhnoucí se od BC Place přes centrum města až ke Stanley parku. Doprava ve Vancouveru je velmi přehledná a opravdu se zde místními autobusy dostanete všude. Lístky na dopravu si můžete koupit v autobuse (ale pozor, musíte mít  jen mince, a to přesnou částku), při cestě lodí v přístroji na lístky u terminálu. My byli ve Vancouveru 4 dny a koupili jsme si balíček 10 lístků v trafice, který se o něco více vyplatí než lístky jednotlivé. Ve Vancouveru jsou dány zóny, ve kterých můžete cestovat a pokud máte lístek do 1. zóny, žluté zóny, tak si akorát v automatu a nebo u řidiče dokoupíte další zónu, nemusíte si kupovat jiný lístek.

Ve Vancouveru jsme navštívili Čínskou čtvrť, která je jednou z největších čínských čtvrtí v Severní Americe. Je zde k vidění hodně typických čínských restaurací a obchůdků. My jsme zde navštívili Čínskou zahradu Dr. Sun Yat-Sena, do které když vejdete, je to jakoby byste ani nebyli ve městě. Turistickou atrakcí je budova Sam Kee Building, což je nejužší budova na světě, jen si dejte pozor při jejím hledání, abyste ji nepřehlédli, je k ní přistavěn dům, takže není tak snadno k poznání. Čínská čtvrť je velmi příjemné místo, ale nevydávejte se tam sami po setmění. Obzvlášť nebezpečná je ulice East Hastings Street v okolí třídy Main Street a Public Library, té se vyhněte v noci obloukem. Na této ulici i přes den potkáte hodně podivných individuí, raději  ji tedy vynechte, aby Vám setkání s nimi nezkazilo požitek z tohoto krásného města.

Poté jsme se vydali do Gastownu. Je to turistická čtvrť nacházející se nedaleko od centra. Tato čtvrť není původní, ale i tak stojí za to ji vidět. Najdete zde krásné napodobeniny plynových lamp, kavárničky v anglickém stylu a spoustu obchůdků se suvenýry. Tato čtvrť získala jméno po Gassy Jackovi – „žvanilovi Jackovi“, který byl samozvaným starostou této časti. Můžete zde také vidět jeho sochu na náměstí Maple Tree Square. Velkou zajímavostí jsou parní hodiny, jediné svého druhu na světě, které každou čtvrt hodinu pouští páru a hrají. Je velkým požitkem si je poslechnout, jen se připravte na to, že vždy v jejich okolí bude hodně turistů, tedy fotka jen těchto hodin je téměř nemožná. Gastown na Vás dýchne klidem a čistotou, určitě doporučuji najít si nějakou zahrádku a chvíli zde posedět u kávy či sklenky vína.

Z Gastownu se můžete vydat na nábřeží Canada Place, kde se Vám naskytne pohled na krásnou zátoku s hydroplány, moře, zeleň Severního Vancouveru a hory týčící se na obzoru. Budova Canada Place slouží jako místo pro různé exhibice, konference a kongresy. Říká se mu také Seven sails, podle plachet na budově. U tohoto cesta je také olympijský oheň ze zimních olympijských her roku 2010. Sice nehoří, ale i tak se moc hezky vyjímá na tomto místě. Nedaleko od Canada Place se tyčí Vancouver Lookout, kde se po uhrazení vstupu projedete výtahem až do 168,60 metrů a odtud se můžete kochat výhledem na celé město a okolí.

Když už budete ve Vancouveru, určitě doporučuji prohlédnutí Stanley Parku. Stanley Park je rájem těch, kteří vyhledávají aktivní odpočinek, ať už to jsou chodci, běžci, in-line bruslaři anebo cyklisté. Park je dost velký, takže my jsme si půjčili kola a projeli si jej na kole. Pokud vjedete do parku východní stranou, po chvíli jízdy narazíte na Totem Poles, jde o osm mohutných totemových sloupů zapuštěných do země. Jsou to většinou přesné novodobé kopie originálů, z nichž některé původem sahají až k začátkům 19. století. Figuríny vyřezané do mohutných cedrových kmenů reprezentují důležité události, ať už skutečné nebo smyšlené, v historii té které indiánské rodiny. Zvířata zobrazována na totemech představují symboly: orel je vládcem vzduchu, velryba vládcem moří, vlk vládcem pevniny a žába symbolizuje spojení pevniny s vodstvem. Můžete si kdekoliv zastavit a pokud máte zájem jít do Vancouver Aquaria, můžete si kola připevnit u stojanů a v klidu si jít Akvárium prohlédnout, protože zde bych se nebála o okradení. Vancouver Aquarium určitě doporučuji navštívit, my tam viděli show s delfíny, s běluhou, podívat se na 5D promítání a spatřit mnoho dalších mořských živočichů. Ve stáncích si můžete koupit něco malého k snědku a pití. Poté můžete zase nasednout na Vaše kola a pokračovat ve Vaší spanilé jízdě parkem dál. Určitě se zastavte u Beaver lake, je to jezírko pokryté květinami a když máte slunečné počasí, působí velmi romanticky. Jezírko je obklopeno stromy, takže se cítíte jako byste ani ve městě nebyli. Na západní straně Stanley parku jsou pláže, na kterých se, pokud Vám počasí dopřeje, můžete vykoupat a také si zde chvíli užít krásné plážové pohody při ležení na příjemně vyhřátém kanadském písku. Na konci English Bay Beach se určitě zastavte u Inukshuka – symbolu Zimních Olympijských her roku 2010.

Dalším naším místem, které jsme ve Vancouveru navštívili, byl Granville Island. Čtvrť Granville Island je považována za samotné srdce Vancouveru. Ne proto, že by snad ležela ve středu města, ve skutečnosti se nachází na stejnojmenném ostrově a s centrem Vancouveru ji spojuje Granville Street Bridge, ale proto, že Granvile Island žije. Je to velmi přívětivá a oblíbená část města, kde najdete spoustu zajímavých obchůdků, uměleckých galerií, příjemných restaurací, ale i čtvrť houseboatů a továren. Vidět tady můžete jednu z prvních budov Granville Island Brewery - tradiční pivovar, který si můžete prohlédnout a ochutnat nepasterizované pivo a velkým lákadlem i pro Vancouverites (obyvatelé Vancouveru) je Granville Island Public Market, spletité bludiště obchůdků s ovocem, zeleninou, čerstvými rybami, restaurací a míst k odpočinku. Zpět jsme se vydali místním sea busem (pozor, na ten lístek neplatí, musíte se jej koupit). Plavba sice trvá velmi malou chvíli, jste zavezeni pouze na protější břeh, ale byl to zážitek i tak.

Vaší další zastávkou může být Antropologické muzeum, nacházející se v areálu UBC - University of British Columbia, nedaleko od centra města. Sbírka muzea se zaměřuje na kulturu a umění Prvních národů, zvláště z kmene Haita. Sbírka masek, totemů a maleb nemá v Severní Americe obdoby. Cedrové totemy jsou i před muzeem a jsou volně přístupné, pohled na ně a na zátoku Burrard se Vám otevírá z prosklené stěny muzea. Kromě sbírky z kanadsko-pacifické kultury tady naleznete také expozici o Inuitech, a sbírku afrických a asijských předmětů. Tím nejlepším, co Vám může muzeum nabídnout, je plastika havrana a prvních lidí, vyřezaná do 4,5tunového cedrového dřeva, které 5 lidí opracovávalo po dobu 3 let.

Další den jsme si naplánovali cestu do Severního Vancouveru, která také stojí za to. V jeho západní části bydlí nejbohatší obyvatelé Vancouveru, je to krásná rezidenční čtvrť. V přístavu Waterloo station si buď koupíte lístek na příslušnou zónu a nebo si pouze dokoupíte rozdíl ve Vašem lístku a zóně 2. Trajekt Vás doveze do přístavu Lonsdale Quay v Severním Vancouveru. Z tohoto místa se dají pořídit úchvatné fotky celého centra Vancouveru.

Z tohoto místa jsme jeli autobusem č. 236 ke Groose Mountain. Grouse Mountain je hora pojmenovaná po tetřívcích. Je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí. Díky oblíbenosti tohoto místa mezi turisty je program přizpůsoben. Po zakoupení vstupu na lanovku jsme vyjeli na tuto horu a hned nás čekalo milé překvapení ve formě dřevorubecké show. Tato show zahrnovala soutěž v sekání kmene, chození po kmenech na vodě, šplhání pomocí speciálních stupaček. Dále si zde může vyzkoušet zipline a nebo se nechat vyvést sedačkovou lanovkou na vrchol hory, kde stojí vyhlídka Eye of the Wind, ze které máte 360stupňpvý výhled do okolí tohoto místa. Na Groose Mountain se také nachází ve výběhu medvěd grizzly a vyfotit se můžete u do jednoho kusu vytesaných soch znázorňujících místní dělníky, medvěda či sportovce v nadživotních velikostech.

Po cestě zpět můžete navštívit Capilano Bridge v parku Capilano River Regional Park, což je další velmi oblíbená atrakce. Kouzlem tohoto místa je visutý most, nejdelší pro pěší na světě, měří celých 137 metrů a při přecházení rokle Capilano Gorge vás určitě budou chytat závratě. Oblíbenou procházkou po parku je Capilano Pacifik Trail, který vede až k místu líhně lososů. Po cestě je velké množství naučných stezek a informačních tabulí, a tak se dozvíte mnohé zajímavé informace. My jsme tam bohužel byli už dosti pozdě, takže jsme neměli možnost mluvit s místními rangery, kteří stojí na jednotlivých stanovištích a jsou zde k dispozici turistům.

Pokud už budete ve Vancouveru, doporučuji poté přelet do Calgary, půjčení auta a prohlídku národních parků Banff a Jasper s jejich nezapomenutelnými jezery a horami, viz. můj další blog.

Pokud chcete cestovat v červenci a nebo v srpnu, určitě doporučuji rezervovat letenky co nejdříve, minimálně 6-9 měsíců předem. Je pravdou, že v jiných měsících mohou být letenky za nižší cenu, ale zase, počasí Vám nemusí vyjít, prostě léto je nejideálnější dobou na cestování. Sice je všude hodně turistů, ale ty zážitky stojí za to.

 

 

 
 

zatím žádný komentář

Vložte komentář


Vložte komentář

Zveřejněte své zážitky!

  • Chcete se podílet na obsahu této sekce?
  • Máte zajímavý zážitek z cest, který byste rádi zveřejnili na webu?
  • Chcete ostatním ukázat své fotografie?
  • Chcete dopočit nějaké místo nebo zemi?
  • Potřebujete radu?
Vložte příspěvek

Ochrana vašeho soukromí

Souhlasím

Tento web využívá cookies ke sledování vašeho chování na webu a získávání statistických informací o návštěvnosti.

Kliknutí na tlačítko „Souhlasím“ nebo kamkoliv mimo toto oznámení vnímáme jako udělení souhlasu s využíváním cookies
a předáním údajů o vašem chování na webu provozovatelům sledování návštěvnosti. Podrobnosti najdete v podmínkách ochrany osobních údajů.