Článek

Maledivy z jiné strany

Maledivy jsou vskutku jedním z rájů na zemi, ale pokud to přeženete se šetřením a vyberete levný, malý a vzdálený ostrov, můžete narazit na různá úskalí. Já si to tam i přes všechny peripetie (ne všechny zde popisuji) moc užila a ráda bych se tam vrátila, nicméně už bych si vybírala trošku jinak.
Blížíme se k Male připlouváme do ráje výhled naše soukromá pláž Asdu Sun Island

Maledivy – možná úskalí

Maledivy jsou pro spoustu lidí vysněnou destinací. I já si je vysnila, a to jsem neměla dělat. Když má totiž člověk vysoká očekávání, může už být potom jen zklamaný.

Maledivy jsou opravdu tak krásné, jak vypadají na fotkách a je to ráj na zemi, to bez debat. Nicméně existují tam i jistá úskalí. Stručně řečeno, jaké si je uděláte, takové je budete mít.

My se rozhodli šetřit a vybrali jsme proto ten nejlevnější ostrov, také hodně mrňavý, což se ukázalo být velkým kamenem úrazu.

Když jedete na Maledivy, nevybírejte si malé ostrovy. Když jste na ostrově, který obejdete za 10 minut a kromě pingpongového stolu tam není nic, po týdnu opravdu už nevíte kam se vrtnout a co byste roupama dělali.

Dalším problémem, kterému jsme na Asdu Sun Island museli čelit, byl černý pták, kterého tam někdy někdo dovezl a on neměl možnost úniku, takže se obyvatelům mstil naprosto brutálním skřehotáním, kterému se s oblibou věnoval  zhruba od 2 do 5ti ráno (později jsem ten samý zvuk slýchala i v Pekingu a vždy jsem si na ty noci vzpomněla). Když k tomu doplním, že bungalovy neměly okna, jen mřížované dřevěné okenice, dokážete si ten randál uprostřed noci a naprostého ticha, představit. První dvě noci jsem tedy skoro nespala – chodila okolo chatky a házela po něm kameny, aby odletěl, což udělal, ale jakmile obletěl ostrov, aby poprudil i ostatní dovolenkáře, což mu zabralo tak 10minut, byl zpátky.

Další úskalí tkví ve stravě. Na takhle malém ostrově máte jen tu jednu restauraci bez možnosti výběru a když nevaří dobře a navíc pořád to samé, také vám to na náladě nepřidá. My neměli žádné dezerty a jídlo bylo pořád stejné, kulatá rýže (ano, mají ji tam kulatou) naprosto bez chuti a k tomu ryba v dobré sladko-kyselé omáčce, bohužel ale každý den, pořád…..takže se to člověku rychle přejí (obzvlášť pokud jako já ryby zrovna nemusí). Jen dvakrát byla změna v podobě těstovin či pizzy.

Co v noci děsilo nejen mě, ale i manžela, byli krabi. Na ostrůvku se totiž nějak moc nesvítilo, jen u každé chatky, v jídelně a na molu. Když jste ale chtěli přejít z chatky do jídelny, museli jste přes mírný porost a mezi stromy, v naprosté tmě, kde jste jen slyšeli neustálé, zlověstné šustění. Ano, byly jich tam stovky a lezli po celém ostrově, všude kde se nesvítilo. Takže o romantické procházce po pláži za svitu měsíce jsme si mohli nechat jen zdát, celá pláž jich totiž byla plná. Jen po molu se dalo jít, blízko světel, opravdu to bylo jak z hororu.

Konkrétně na Asdu také netekla teplá voda, což vám vadí ráno, když si chcete umýt hlavu a podobně.

Co je naopak na Maledivách  a malých ostrůvcích úžasné  a člověka to nenapadne (kromě nádherných pláží, úžasného počasí a věčně teplého, průzračného moře) jsou hvězdy. Asi jen na ostrovech a v poušti můžete vidět ty miliardy hvězd, vůbec se to nedá srovnat s tím, co běžně vidíte u nás, byť na samotě u lesa. Byla to opravdu nádhera a dodneška na to vzpomínáme.

Další výhodou je opravdový klid a soukromí. Bylo tam celkem maximálně 20lidí a každý pár měl svou chatku se svou soukromou pláží oddělenou od ostatních křovinami, takže dokonalé soukromí bylo zaručeno.

Také bych ráda upozornila, že i když v létě ovlivňuje počasí na Maledivách jihovýchodní monzun s dešti a bouřkami, my jsme tam byli v červenci a kromě jednoho zataženého dne a jedné bouřky v noci jsme měli pořád krásně a navíc ceny jsou nižší. Stačí si vybrat severní ostrovy, které ten monzun tolik neovlivňuje.

Text: Petra Marečková, foto: Petr Mareček

zatím žádný komentář

Vložte komentář


Vložte komentář

Zveřejněte své zážitky!

  • Chcete se podílet na obsahu této sekce?
  • Máte zajímavý zážitek z cest, který byste rádi zveřejnili na webu?
  • Chcete ostatním ukázat své fotografie?
  • Chcete dopočit nějaké místo nebo zemi?
  • Potřebujete radu?
Vložte příspěvek

Jiné poznávací zájezdy do zvolené destinace

Srí Lanka s relaxací na Maledivách

Ochrana vašeho soukromí

Souhlasím

Tento web využívá cookies ke sledování vašeho chování na webu a získávání statistických informací o návštěvnosti.

Kliknutí na tlačítko „Souhlasím“ nebo kamkoliv mimo toto oznámení vnímáme jako udělení souhlasu s využíváním cookies
a předáním údajů o vašem chování na webu provozovatelům sledování návštěvnosti. Podrobnosti najdete v podmínkách ochrany osobních údajů.