Článek

10 dní na Srí Lance - praktické informace

Zápisky z 10denní cesty (15.2. – 25.2.2010), především praktické infirmace k cestování (ceny, ubytování a doprava).

15.2.

Odlétáme z Mnichova, protože z Prahy ještě nelétaly aerolinky Emirates  a sehnali jsme letenky za dobrou cenu od Qatar Airways. Odjezd z Prahy ve 14 hodin, příjezd na parkoviště v Mnichově v 18:15 hodin. Odlet do Doha – let 5:15 hodiny. Časový posun v Doha 2 hodiny. Odlet z Doha do Colomba – let cca 5 hodin. Časový posun na Srí Lance 4,5 hodiny.

V Colombu celkem rychlá kontrola po příletu odpoledne 16.2.2010. Výměna peněz na letišti za 100 USD cca 11 170 – 11 200 Rupií. Za 100 EUR cca 15 900 Rupií. Orientačně 600 Rupií je 100 Kč. Na letišti je cca 5 směnáren za stejnou cenu. Podobné ceny při výměně peněz jsou téměř v každé bance a rozdíl při výměně peněz ve vnitrozemí nebo u moře je minimální.

Od Německé CK máme zajištěnou letenku a první noc ubytování v Negombu. V příletové hale čeká zástupce německé CK ITS s cedulí – transfer do hotelu Sun Set 2* cca 25 minut dodávkou. Prší (poprvé a naposledy)   – je pod mrakem cca 30 C.

Hotel Sun Set je přímo u pláže – malinká recepce. Pokoje průměrné, obyčejné, odpovídají 2*. Moře je klidné, ale ne moc hezké. Večer je tu hodně komárů. Před hotelem směrem k pláži je menší bazén, přímo u terasy přízemních pokojů. Čekáme 30 minut než připraví pokoj. Jídlo v hotelu stojí 500 – 700 rupií, pivo 250 rupií.

Vedle je resort Villa Beach, kde je pivo za 176 rupií a o kousek dál dobrý resort na jídlo Ice Bear Guest House. Na jídlo a pití jít do Ice Bear Guest House.

17.2.

Ráno snídaně - menší bufet.
Odjezd tuk tukem za 200 Rupií na autobusové nádraží – cca 5 – 10 minut. Z nádraží odjezd  autobusem do Kandy – čekáme na odjezd cca 20 minut.  Cesta téměř plným autobusem po hrozné silnici trvá 3,5 hodiny a stojí 120 rupií = 20 Kč/osoba.
Dojezd do Kandy – je tu velmi rušno a nelíbí se nám tu. Jdeme na oběd za 350 rupií. Kdo má více času na Srí Lanku než my (jsme tu jen na 9 nocí), může zde zůstat 2 noci a udělat si výlety.

Odjezd do Nuwara Eliya – jedeme mikrobusem pro 25 – 30 lidí. Je klimatizovaný a hlavně rychlejší. Cesta trvá cca 2:15 hodiny a stojí 170 Rupií. Normální bus to jede 3,5 hodiny a stojí 100 Rupií. Zajímavá cesta po hrozných silnicích v horách. Řidič jede maximálně rychle, co mu mikrobus dovoluje a předjíždí úplně všude.

Po příjezdu do Nuwara Eliya jdeme s naháněčem (místní CK) do nějakého penzionu. Tvrdí, že je pěkný a levný a 10 minut daleko – ve skutečnosti je to nejméně 20 minut do kopce. Zajímavé místo v kopci s výhledem na celé středisko, ale bohužel přistupujeme na jejich cenu 1000 Rupií/ osoba / noc a to ještě nevíme o 10 % přirážce. Určitě je potřeba smlouvat a nikdy nebrat první nabídku!

V tomto středisku je ubytování dle Lonely Planet celkem drahé. Nejhorší ubytování stojí okolo 500 Rupií, lepší ubytování jinde kolem 750 – 1000 Rupií.

S naháněčem si dohodneme výlet na Hortonské pláně. Chce 5000 Rupií – dohoda na 4000 Rupií. Ve městě by se mohla dát dohodnout lepší cena dle Lonely planet 2000 Rupií. Myslím, že 3000 Rupií je maximální cena, kterou se vyplatí dát za tento výlet.

V Nuwara Eliya máme  ubytování 2 noci bez stravy. Za 100 Rupií se dá dojet z centra do penzionu. Chodíme na jídlo do Milano Restaurant – vaří slušně, ale prostředí nic moc a nemají zde pivo. Slušná hospoda na pivo je Lion Pub – mají zde slabé točené pivo nebo několik druhů lahvového piva za slušné ceny. Počet piv počítají podle prázdných lahví, které máte na stole :-)

18.2.

Odjezd v 5:30 na Hortonské pláně. Cesta trvá cca 1,5 hodiny – 3 zastávky u vyhlídek. Přijíždíme k recepci NP Hortonské pláně. Zde je malý obchod kde lze koupit nápoje, čaj nebo dát si malou snídani.

Jdeme zaplatit vstup do NP, který je nesmyslně vysoký  - 2300 Rupií/ osoba.

Po vstupu následuje pěší okruh 8 - 9 km – celkem zajímavý s vyhlídkami a vodopády. I přes vysokou cenu vstupu lze doporučit. Okruh je na 2,5 - 3 hodiny. Řidič čeká u vstupu. Pak cesta 1,5 hodiny zpět.

19.2.

Ráno platíme dohodnutou cenu za ubytování a jsme překvapeni, že si k ceně přidávají 10 % jako servisní poplatek. Tento poplatek si přidávají téměř ve všech restauracích (mají to zde napsáno).

Pokračujeme do města Ella. V žádném případě nedoporučuji využívat na delší přesuny taxi a tuk tuky, které jsou cca 5x dražší než autobusy, které jezdí snad všude. Chceme do Ella dojet vlakem. Vlak odjíždí z cca 8 km vzdáleného města Nanu Oya. Autobus stojí 20 Rupií, taxi 100 Rupií. Cesta autobusem trvá cca 30 minut. Z Nanu Oya odjíždí vlak ve 12:30 hodin. Není zde žádná slušná hospoda se studeným pivem. Lístky na vlak prodávají cca od 11 hodin.
1 třída ve vlaku stojí 750 Rupií – nedoporučuji
2 třída stojí 110 Rupií – doporučuji. I když je vlak dost plný tak lze najít volná místa v jídelních vozech.
3 třída je ještě o něco levnější.

V 2 třídě v jídelním voze se sedí na zemi, ale je zde volněji a dobrý výhled z vlaku. Cesta do Ella trvá cca 3 hodiny a je zajímavá – určitě můžu doporučit. Příjezd do Ella – zde čeká několik tuk tuků. Středisko je 300 metrů daleko a první ubytovny a restaurace cca 400 metrů.

První lepší restaurace je na levé straně ulice a jmenuje se Dreams Cafe – pěkné posezení  a slušné jídlo. Pivo 225 Rupií + 10%. Lze se zde ubytovat za 500 Rupií/ noc a je tu i internet. Ve středisku je několik dobrých penzionu/ hotelů – nebral bych nic v ceně přes 700 Rupií/ noc.

Například mohu doporučit ubytování Rawama, které je o cca 150 metrů ulicí dále na pravé straně ulice a pak 100 metrů do kopce. Je to slušný penzion s ochotnou majitelkou. Má zde několik typů pokojů v ceně od 400 do 700 Rupií. Penzion má pěknou restauraci s výhledem na hory a středisko + zde dobře vaří. Nejlevnější pokoje mají okna do chodby – ty radši nebrat. Pak jsou pokoje s terasou a výhledem od 500 Rupií. V horním patře jsou o něco lépe vybavené pokoje s velkým balkonem/terasou. Rozumná cena 700 Rupií. Tyto pokoje jsou pro 2-3 osoby.

Evropská snídaně stojí 250 Rupií. Snídaně lokální 280 Rupií a je toho dost pro 2 osoby. Na večeři nabízí různá jídla, která v knize hostů všichni vychvalují.  Jídla jsou opravdu dobrá, ale pro 1 osobu je toho zase zbytečně hodně – především u kari, kdy dostanete mísu rýže a cca 10 talířků s různým jídlem.  Večeře se domlouvá při ubytování.  Výborné jsou zde i polévky. Zůstáváme 2 noci.

Ještě po příjezdu jde vyrazit na Malou Adamovu horu. Cesta tam a zpět je maximálně 2 hodiny a je to příjemná a jednoduchá cesta.

V tomto středisku potkáváme 12 Čechů! :-)
Večer zavírají restaurace v 10 hodin. Na hlavní ulici je otevřena jedna restaurace do půlnoci – jsou zde vysoké ceny. Na ceny se doporučuji vždy zeptat, pokud nemají lístek, abyste třeba za čaj neplatili 330 Rupií  (běžná cena je 100-200 Rupií)

V hotelu Ella Gap Tourism Inn nás nechali do 23 hodiny, jinak je všude zavřeno.

20.2.

Po snídani jdeme na skálu Ella Rock. Po cestě nám chce několik místních dělat průvodce, ale to není třeba. Na začátku se jde po železniční trati cca 2 km (nescházet ze železniční tratě!). Po přejití mostu se jde doleva k vodopádům a pak se pokračuje stezkou až nahoru. Výstup trvá cca 2 hodiny a je celkem náročný. Doporučuji mít s sebou co nejméně věcí – stačí pití cca 1-1,5 litru/os. Je zde krásný výhled. Z hlavní vyhlídky jde pokračovat po vrcholu kopce na pravou stranu a po cca 400 metrech je další pěkná vyhlídka s modlitebnou. Vede sem úzká stezka.

Pak jsou 2 možnosti:
1)      Vrátit se stejnou cestou
2)      Z druhé vyhlídky vede nenápadná cestička na druhou stranu kopce. Po cca 1 km narazíte na širokou cestu, po které se dostanete po několika km na druhou stranu kopce, než je Ella. Přijdete k několika farmám a do malé vesničky, kde je obchod a jezdí zde autobusy.  Autobusem můžete dojet k železniční trati  a vrátit se vlakem nebo busem zpět do Ella. My zvolili tuto variantu a byli jsme rádi. Cesta byla lepší než při výstupu a byla docela zajímavá.

V Ella lze strávit další celý den výlety – je zde několik dalších míst která lze vidět.

21.2.

Po snídani odjezd do Wellawaya autobusem za 50 Rupií – cesta cca 1 hodinu. Ve Wellawaya je ošklivé nádraží plné pochybných lidí. Autobusy dál jsou celkem dost plné. Odjíždíme třetím autobusem do Tangally na jih k moři. Celou cestu stojíme (ale není to tak hrozné). Cena je 110 Rupií a cesta trvá 2,5 hodiny.

Tangalla není moc pěkné město, ale pobřeží střediska je celkem fajn s různými možnostmi ubytování. Bereme pokoj přímo u pláže za 500 Rupií/ osoba. Na pláži je silný vítr a ačkoliv se vlny z pláže nezdají velké, opak je pravdou a místní nedoporučuji koupání.

Na jídlo chodíme do King Fish  –  nejlepší rybí restaurace, kde jsme byli za celou dobu na Srí Lance. Restaurace není nápadná ani luxusní, ale ryby jsou velké, dobré a téměř bez kostí. Cena 500 Rupií + 10 %. Pivo 250 + 10 %.

22.2.

Ráno fouká méně a vlny jsou místy menší.
Odjezd do města Matara autobusem – děláme chybu a jedeme autobusem přes vesnice ve vnitrozemí. Cesta za 40 Rupií trvá 1,45 hodiny, kdežto přímý bus by jel hodinu.
Dále pokračujeme autobusem do Unawatuny za 40 Rupií cca další 1,15 hodiny.
Zde je úzká pláž a celkem malé vlny. Ubytování za 500 rupií. Jsou tu pěkné restaurace přímo u pláže.
Ráno snídaně za 275 Rupií. V některých restauracích neúčtují 10 % přirážku.

23.2.

Odjezd do Gale – cesta autobusem cca 30 minut za 15 Rupií. Prohlídka hradeb v Gale, z hradeb tuk tukem za 100 Rupií na nádraží (cena za 2-3 osoby dohromady)

Pokračujeme rychlým mikrobusem s klimatizací do Induruwa za 230 Rupií – cesta cca 1,5 hodiny, normální bus to jede přes 2 hodiny. Zde ubytování za 1100 Rupií/osoba v hotelu Souther Star 2* se snídaní přímo u pláže. Vlny jsou tu menší než v Tangalle.

Je tu prádelna (cca 50-75 Rupií za 1 věc), vypráno máme druhý den ráno.

K večeru odjíždíme do restaurace v Bentote – Golden Grill, což je na místní poměry celkem luxusní podnik. Oproti jiným restauracím na Srí Lance má vyšší ceny, ale pořád je to v přepočtu na CZK docela levné. Jídla jsou za 500-1000 Rupiií a jsou skvělá. Zpět cesta tuk tukem za 300 Rupií. Po cestě je dalších několik dobrých restaurací.

24.2.

Odjezd autobusem do Colomba - cena 150 Rupií a trvá přes 2 hodiny. Lze jet i vlakem (také cca 2 hodiny). Colombo je ošklivé, všude je plno lidí a kapsářů.

Pokračujeme do Negomba vlakem za 40 rupií – pohodová cesta.

Z nádraží odjezd k hotelu v Negombu, kde jsme již byli. Tuk tuk za cca 200-300 Rupií. Ubytování Beach Villa – levná ubytovna přímo u pláže vedle hotelu Sun set, kde jsme spali. Mají zde různé typy pokojů od 400 – 600 Rupií, ale ubytování není moc pěkné. Pivo za 176 Rupií a jídlo si tu radši nedávat. Na jídlo doporučuji jít do vedlejšího penzionu Ice Bear Guest House, kde stojí velký apartmán se 3 pokoji 40 EUR/ noc.

25.2.

Odjezd tuk tukem za 600 Rupií na letiště, cesta trvá cca 20 minut. Při vstupu na letiště chtějí vidět elektronickou letenku, jinak se platí poplatek 130 Rupií.

Text: Martin Zíka

1 komentáře

  • Dennis (04.09.2017, 18:11) souhlasím (0) nesouhlasím (0) reagovat
    Nuwara Eliya je kouzelné místo! Byl jsem tam sice jenom jednou, a to po inspiraci na internetu (např. tady touto: http://www.exotickapriroda.cz/blog/clanky/nuwara-eliya-kolebka-pestovani-caje-na-sri-lance), ale i tak mi toto místo zůstalo. Určitě bych se tam chtěl znovu podívat, a myslím, že se tam znovu vydám :)

Vložte komentář


Vložte komentář

Zveřejněte své zážitky!

  • Chcete se podílet na obsahu této sekce?
  • Máte zajímavý zážitek z cest, který byste rádi zveřejnili na webu?
  • Chcete ostatním ukázat své fotografie?
  • Chcete dopočit nějaké místo nebo zemi?
  • Potřebujete radu?
Vložte příspěvek

Ochrana vašeho soukromí

Souhlasím

Tento web využívá cookies ke sledování vašeho chování na webu a získávání statistických informací o návštěvnosti.

Kliknutí na tlačítko „Souhlasím“ nebo kamkoliv mimo toto oznámení vnímáme jako udělení souhlasu s využíváním cookies
a předáním údajů o vašem chování na webu provozovatelům sledování návštěvnosti. Podrobnosti najdete v podmínkách ochrany osobních údajů.